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Well...not everything, but with the recent litigation and subsequent federal involvement, there has been a  
more than usual amount of confusion regarding minister’s housing allowance.  Even though we strongly  
recommend that our members utilize the services of an accountant who specializes in clergy tax  
preparation/planning, it may be helpful for you to understand some of the basics during this tax season.   
 
The Clergy Housing Allowance Clarification Act, which was signed into law by President George Bush 
on May 20, 2002 and the Ninth Circuit Court of Appeals dismissal of the motion challenging the 
constitutionality of the minister’s housing allowance on August 26, 2002, have essentially, left your 
housing allowance as it was before. 
 
According to the Internal Revenue Service publication #1828, Tax Guide for Churches and Religious  
Organizations, “a minister may exclude a housing allowance from gross income to the extent it is used to  
pay expenses in providing a home.  Generally, those expenses include rent, mortgage payments, utilities,  
repairs, and other expenses directly relating to providing a home.”    The question, “Do I qualify for  
housing allowance?” May be answered by first answering the question, “Does the IRS consider me to be a  
‘dual-status’ minister?”  Dual Status means that although you may be an employee of a church or  
organization, you are self-employed for social security purposes.  In order to qualify as dual status, you  
must be employed by a church or an integral agency of a church, or you must be assigned or appointed by  
your church or government approved credentialing agency to perform services at an organization that is 
not a church.  Even a chaplain who is employed by a secular organization may qualify for housing 
allowance.   
 
You must also perform ministerial services at a church or a church affiliated organization.  According to  
Revenue Ruling 57-129, your duties may be that of a supervisory or executive staff nature.   
 
The third requirement of a dual status minister is to be “ordained by a church or an equivalent thereof.”  
An important ruling during March, 1984 determined the meaning of “ordained” to be: “duly ordained,  
commissioned, or licensed minister of a church.” 
 
Having met these requirements, your next step would be to determine the amount of your housing  
allowance.  Some have mistakenly called the ECA requesting that we set this amount.  Again, quoting 
from IRS publication #1828, “If a minister is employed and paid by a local church or qualified 
organization, the employing organization must make the designation.    A designation by a national church 
agency will not be effective, except for ministers it directly employs.  The local congregation must make 
the designation.”  This designation means that the employer designates, through official action of the 
board or congregation, in advance, the amount the minister expects to spend for all the expenses of his 
home, that the action be recorded in the official minutes of the meeting.  Because the minister is the 
person with the best knowledge of what his housing expenses would be, he would provide that amount to 
the employer for them to designate.  When the minister files his taxes, any amount of housing allowance 
income which exceeds the actually amount he spent must be listed as additional income.  It is important to 
know that housing allowance income is only exempt from FICA.  The minister must still pay Social 
Security and Medicare taxes on that amount. 
 
It is recommended that each minister consult with Worth’s Income Tax Guide for Ministers and/or a tax 
professional for additional information. 
 
 


